4 stappen om makkelijk een review te vragen aan je klanten // Blogberichten // ape
4 stappen om makkelijk een review te vragen aan je klanten

4 stappen om makkelijk een review te vragen aan je klanten

donderdag 14 maart 2019

Run jij ook een bedrijf? Dan weet je dat reviews heel erg belangrijk zijn! 70% van de mogelijke klanten kijkt namelijk naar de eerste 10 reviews en enkel de meest recente zijn relevant. Soms nemen mensen het heft in eigen handen en schrijven ze reviews – en dus gratis reclame - zonder dat je daar expliciet om hoeft te vragen. Maar velen doen dit jammer genoeg (nog) niet. Dan is het natuurlijk aan jou om hen aan te moedigen er wél eentje te schrijven en wij hebben voor jou enkele tips & tricks!
Stap 1: Zet je creatieve geest aan het werk

Krijg je al de bibbers als je nog maar denkt aan programma’s als InDesign en Illustrator? No worries, dan is er nog altijd Canva! Daar vind je duizenden handige templates waarmee je in een vingerknip mooie dingen kan maken. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen een leuk kaartje te maken dat je je klanten kan geven wanneer ze vertrekken en waarop je hen vraagt een review achter te laten op je Google- of Facebookpagina. Een andere optie is een call to actionknop die je in een mail kan verwerken. Waar je ook voor kiest, in Canva kan je supersimpel alles zo mooi maken als je zelf wil!

Stap 2: Hoe wil je het vragen?

Wat je zeker moet doen, is het de klanten zo gemakkelijk mogelijk maken. Geef hen een directe link naar je reviewpagina(‘s) en leg kort uit hoe het moet. Laat hen eventueel zelf de keuze waar ze willen reageren: Facebook, Google, je website… Gebruik ook wervende woorden: “was X alsof het recht uit je dromen komt?” “Help anderen een goede keuze te maken” “Jouw feedback is enorm waardevol” enzovoort. Zorg dat je klanten een review willen achterlaten.

De meesten onder jullie hebben waarschijnlijk al eens wat online besteld, waarna je dan natuurlijk niet ontsnapt aan een ‘wat vond je van je product’-mailtje. Afhankelijk van het bedrijf of merk ziet dat mailtje er altijd wat anders uit: sommigen vragen om een korte review over het product, anderen hebben liever dat je hier en daar wat punten geeft op 5 in een paar categorieën.

Jij moet natuurlijk voor jezelf uitmaken hoe je liefst je klanten wil benaderen. Wil je hen een beloning aanbieden in ruil voor een review? Hou je het liefst zo formeel mogelijk of wil je het wat persoonlijker maken?


Stap 3: Watch out

Natuurlijk ga je soms ook negatieve reviews krijgen van mensen. Het is dan heel belangrijk dat je niet online de discussie aangaat. Neem contact op met hen of laat hen contact opnemen met jou. Dat kan je bijvoorbeeld doen door te zeggen dat je natuurlijk streeft naar de volle score en graag wat meer info zou hebben over hun ervaring en hoe je die kan verbeteren. Wanneer je samen tot een oplossing bent gekomen, kan je altijd nog vragen of ze hun review wat willen aanpassen.


Stap 4: Onze golden tip

Een link naar je Google Reviews invoegen in je mail, hoe doe je dat nu? Als je werkt met Safari Mail is een afbeelding linken niet zo voor de hand liggend. Wat je doet is:

  • De afbeelding invoegen waar je hem wil hebben
  • De afbeelding selecteren
  • Cmd + K

De link die je daar moet invullen, kan je hier vinden onder de titel “Een link maken met de PlaceID Lookup Tool”.


You're welcome ;-)