⤜ Ethical hacker, papa & nieuwsgierig. Ontmoet onze member of the month: Jurgen Gaeremyn! ⤛ // Blogberichten // ape
⤜ Ethical hacker, papa & nieuwsgierig. Ontmoet onze member of the month: Jurgen Gaeremyn! ⤛

⤜ Ethical hacker, papa & nieuwsgierig. Ontmoet onze member of the month: Jurgen Gaeremyn! ⤛

maandag 25 maart 2019

Hoi Jurgen, nog eens proficiat dat je deze maand member of the month bent! Waarom? Omdat je hier altijd goedgezind rondloopt, graag deel uitmaakt van onze community en gewoon een super leuk persoon bent!
De lezers weten misschien (nog) niet wat N0b0t is. Kan je dat kort uitleggen en ook even vertellen wat jij precies doet binnen het bedrijf?

N0b0t is een klein ethical hackingbedrijf. Dat wil zeggen dat we in opdracht van een klant hun eigen veiligheid uittesten door de ogen van een inbreker. In eerste instantie is dat digitaal maar dat gaat ook breder: deurveiligheid, mensen proberen bespelen om zo te kijken hoe veilig ze zijn en te proberen hun beveiliging te omzeilen tot op het punt waar we mogelijk schade kunnen aanrichten, wat we dan natuurlijk niet doen :-) We engageren ons om met wat we te zien krijgen en te weten komen, niks verkeerd te doen.

Ik ben momenteel de enige werknemer, Cedric is zaakvoerder. Wij voeren samen de opdrachten uit, en dat is plezant!


Super! Wat is volgens jou in die sector het meest fascinerende?

Ik vind het super boeiend dat een webapplicatie, deur of glijbaan een bepaalde bedoeling heeft, maar – en daar ben ik met mijn kinderen ook vaak mee bezig - wat zou er gebeuren als? Wat zou er gebeuren als ik een raam probeer open te schuiven in plaats van te trekken? Net als wanneer een kleuter denkt: wat zou er gebeuren als ik op de glijbaan naar boven klim in plaats van naar beneden te glijden?

Dezelfde logica: hoe kan ik binnenraken in een site door onverwachte dingen te doen, wanneer ik in een formulier verkeerde dingen of een programmeercode invul? Zit er in de code van de pagina zelf iets verstopt? Heel boeiend!


Je hebt een keertje gezegd dat je vóór N0b0t nog iets anders deed. Was dat wat in dezelfde richting als wat je nu doet?

Ik was preventieadviseur, wat dus ook alles te maken heeft met veiligheid en beveiliging. Er zijn een aantal overlappingen, vooral het psychosociale en het overtuigen van mensen zijn tools die ik nu ook kan gebruiken. Wat ook wel belangrijk is, is dat je van heel het verhaal een rapportering moet maken en dus iets op papier moet zetten waarmee de klant aan de slag kan. Dat moet geschreven worden op zo’n manier dat het voor hen goed verstaanbaar is en dat is een vaardigheid die ik als preventieadviseur heel sterk ontwikkeld heb en waar ik nu dus ook de vruchten van pluk.


En als je terugblikt op je carrière als preventieadviseur of nu bij N0b0t, wat was volgens jou dan het meest memorabele moment?

(Lacht) Het makkelijke antwoord is natuurlijk: dat mag ik niet zeggen :-) Maar het meest memorabele… ik leef eigenlijk heel weinig in het verleden. Dingen zijn leuk en ik geniet er van op het moment zelf.


Als je de hele tijd plezier hebt, is het natuurlijk eens zo leuk! Wat is of was jouw grootste avontuur, passie of hetgeen waar je het meest enthousiast over bent?

Mijn kinderen! Dat is wel duidelijk. Ik heb twee dochters van bijna 5 en 7 en die zijn pokkenieuwsgierig en een beetje eigenzinnig :-) Hen zien opgroeien, hen prikkelen en uitdagen, de clichés wat in de war sturen… Een prinses geven we bijvoorbeeld een zwaard en die danst op haar troon. Wanneer ze de cliché dingen vragen, trek ik die een beetje scheef. Mijn oudste dochter ben ik mee aan het leren programmeren en robots besturen, dat zijn dingen die ze heel graag doet.


Heel leuk wanneer je jouw passie kan delen met je dochter, inderdaad! Kan je mij vertellen hoe ape jouw groei beïnvloedt, zowel persoonlijk als professioneel?

Zowel mijn vrouw als ik kunnen van thuis uit werken, wat betekent dat zij ook meestal thuis is. Als je met twee thuis bent, is het natuurlijk moeilijker om aan het werk te blijven: je vraagt iets aan mekaar, babbelt een beetje, en ape geeft een heel leuke context om in te werken. Dat schreef ik ook in de review op Facebook. Je hebt hier een groep mensen rond jou die geen collega’s zijn, maar wel een beetje die sfeer geven. Dat moedigt aan om door te werken.

Bijvoorbeeld een paar vrijdagen geleden vond ik het superleuk. Ik viel bijna in slaap achter mijn bureau! De zon zat op mijn rug, het was warm en ik had wat weinig geslapen. Ik weet niet waarom maar Florence zei plots “Kom, we gaan aerobics doen, wie doet er mee?”. Daar had ik niet veel zin in, maar ze riep mij en toen dacht ik allez, vooruit! Ik heb toen een kwartier, of zelfs minder, meegedaan en dat was heel tof. Ik was weer opgekikkerd. Die toffe sfeer, dat vind ik heel plezant!


Dat is heel fijn om te horen :-) Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Momenteel heb ik eigenlijk veel te weinig vrije tijd omdat ik ook nog wat aan het studeren ben voor mijn job als hacker. Dat loopt wat op z’n einde. Ik ben nog een paar vakken aan het doen en normaalgezien is dat klaar in juni. Ik ben ook lid van de Brusselse Hackerspace en daar zit ik graag. Dat is eigenlijk een groep vrienden. Daar hebben we een 3D-printer, een lasercutter en zo, machines om zelf dingen te maken en dat vind ik wel tof (lacht)!


Dan heb ik nog een laatste vraagje: heb je nog leuke tips voor de lezer?

Goh! Wachtwoorden recylceren is niet ecologisch :-)


- Celine Caubergs