Hoe train je soft skills? // Blogberichten // ape
Hoe train je soft skills?

Hoe train je soft skills?

maandag 17 augustus 2020

Soft skills zijn overal. Ze zijn cruciaal tijdens een sollicitatiegesprek, op de werkvloer, in je relaties, wanneer je onderhandelt… Eigenlijk spelen ze een grote rol bij al wat je onderneemt. Maar, in tegenstelling tot hard skills, zijn ze niet zo gemakkelijk te trainen.

Toch zijn er verschillende manieren waarop je jouw soft skills kan trainen. Want de meeste uiten zich niet zozeer in wat je doet, maar wel in hoe je de dingen aanpakt. Verantwoordelijkheidszin, professionaliteit, leiderschap, gedrevenheid, kritisch inzicht… (ga zo maar door) zijn geen eigenschappen die je plots ‘behaalt’, maar competenties die je opbouwt door er elke dag bewust mee bezig te zijn.

Een eerste stap in het trainen van je soft skills, is weten waar je al goed in bent - en welke van je skills aan verbetering toe zijn.


Stel je doel en maak een plan

Je soft skills train je waarschijnlijk omdat je ergens succesvoller in wil worden. Je wil bijvoorbeeld accurater feedback geven, om zo beter in team te werken. Je wil stressbestendiger worden, omdat je hoopt op een functie met meer verantwoordelijkheid. Of je wil je time management perfectioneren, zodat je eindelijk weer meer tijd voor jezelf hebt. En hoewel er voor alles een kant-en-klare opleiding bestaat, ontwikkel je deze persoonlijke competenties pas écht als je er elke dag mee bezig bent.


Hoe? Zo!

 1. Kies één soft skill waar je aan wil werken.
  Want niemand kan vijf dingen tegelijk.
 2. Stel voor jezelf een duidelijk doel en formuleer het SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden)
  Bijvoorbeeld ‘tegen eind december wil ik zonder zenuwen een sterke presentatie kunnen geven voor het management.’
 3. Bekijk wat er nodig is om dit doel te bereiken.
  Je zelfvertrouwen opkrikken, je presentatieskills bijschaven, werken aan je houding en aan je spreekvaardigheid… maak een lijstje.
 4. Gebruik dit lijstje om je doel in concrete acties op te delen.
  Bijvoorbeeld: iets toepassen uit een podcast over motivatie, de belangrijkste inzichten over public speaking bestuderen, mijn articulatie verbeteren, een kleine presentatie voor collega’s geven…
 5. Maak van één van deze voornemens een (dagelijkse) gewoonte
  Bijvoorbeeld: “Elke meeting kom ik zeker drie keer voor mijn mening uit.” Hou het minstens twee weken vol, en dit wordt al gauw een gewoonte.

Door van deze actie een gewoonte te maken, verbeter je niet alleen je relatie met je manager(s), maar ben je ook elke dag even bezig met je doel: een betere spreker worden. Dat maakt je bewust van je vooruitgang en krikt je zelfvertrouwen op. Zo maak je, met kleine stappen, de vage ambitie ‘beter presenteren’ tot een haalbaar doel. En krijg je de skill écht onder de knie.


Soft skills trainen = je mindset trainen

De kracht van gewoontes is uitgebreid onderzocht door Stephen Covey. Hij deed onderzoek naar wat mensen succesvol maakt en ontdekte dat ze zeven gewoontes gemeenschappelijk hebben: the seven habits of highly effective people.

Laat je dus niet vangen door de zoveelste inspirational quote op Instagram, maar volg in de plaats daarvan iemand naar wie je opkijkt. Abonneer je op de social media kanalen van mensen die effectief iets bereikt hebben (ondernemers, sporters, celebrities …) en leer van hun succes. Wat zijn hun dagelijkse gewoontes? Wat waren de moeilijkheden op hun pad naar succes? Hoe gaan ze om met tegenslag?

Je zal al snel ontdekken dat alles staat of valt met de juiste mindset. Willen veranderen, actie ondernemen en het volhouden: there ain’t no app for that. Gelukkig is er voor elke soft skill wel iemand die erin excelleert en die zijn/haar ervaringen maar al te graag deelt met de rest van de wereld. Het perfecte startpunt voor jou! Wees een spons; stel je open om overal, altijd en van iedereen bij te leren. Zo vind je tonnen inspiratie voor het trainen van de soft skills die jij belangrijk vindt.


Ready, set, go!

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw soft skills kan trainen. Via een opleiding, een workshop of tijdens events. Maar ook digitaal via webinars, podcasts of online trainingen. Of lekker oldschool met een boek op je eigen tempo. Wij geven je voor elke leerwijze enkele tips. Zo weet je waar te starten.


Online trainingen en webinars

Er zijn de laatste jaren heel wat MOOC’s (Massive Open Online Courses) rond soft skills gecreëerd. Het voordeel van deze online trainingen is je op je eigen tempo kan leren, waar en wanneer jij het wil. Via de juiste online training krijg je toegang tot de kennis van duizenden interessante sprekers en beperk je je niet (zoals bij een klassikale opleiding) tot de wijsheid van de ene trainer die voor je staat.

 • VDAB: communiceren kan je leren.
 • Khan academy: cursus over entrepreneurship. Learn from the best in deze interviews met succesvolle ondernemers.


Podcasts

Er bestaat over alles een podcast (ja, zelfs over kameleons kweken), dus ook over soft skills. Soft skills engineering is bijvoorbeeld gespecialiseerd in soft skills voor software ingenieurs: “we talk about all the non technical stuff that goes into the technical field of software development.” En voor wie liever naar managementboeken luistert dan ze te lezen is er Cut the crap.


Must read, hear & see

Communicatie: feedback, luisteren, presenteren

Decision making & problem solving: proactiviteit, creativiteit, stressbestendigheid

Teamwork & collaboration: EQ, omgaan met conflicten, onderhandelen

Professional skills: time management, prioriteiten stellen

Leadership, influence & persuasion

Personal skills: zelfinzicht, motivatie, attitude

Hier lees je het originele artikel van Planet Talent