Kan TikTok voor jouw bedrijf interessant zijn? // Blogberichten // ape
Kan TikTok voor jouw bedrijf interessant zijn?

Kan TikTok voor jouw bedrijf interessant zijn?

woensdag 09 september 2020

De meeste bedrijven zijn actief op Facebook en Instagram en/ of adverteren via deze kanalen. TikTok is nog een vrij nieuw platform en weinig bedrijven zetten het (optimaal) in. Van Old Town Road van Lil Nas tot korte fragmenten en #challenges, TikTok is dé app voor pakkende videocontent. Kan TikTok voor jouw bedrijf interessant zijn? Je leest het hier.

Nu al wordt deze app genoemd als meest bepalende social media-app van Generatie Z. B2C-marketeers maken daar maar wat graag gebruik van. Zo lanceerde elf Cosmetics afgelopen herfst haar #eyeslipsface campagne waarmee TikTok-gebruikers werden uitgedaagd om hun creatieve talent te laten zien op een muzieknummer van 15 seconden. Die campagne heeft records weten te verbreken. De eerste video kreeg in de eerste twee weken ruim 2,5 miljard weergaven en leidde tot meer dan 3 miljoen user-generated video’s. Ook bijvoorbeeld Ellen Degeneres en Reese Witherspoon gingen spontaan de uitdaging aan (zonder ook maar een cent betaald te krijgen).


Wat is TikTok?

TikTok, in thuisland China bekend als Douyin, is een sociale app voor het delen van korte video’s, vaak in combinatie met muziek. Lip syncs en dansvideo’s zijn populair, deels omdat TikTok in 2018 fuseerde met de lip-synchronisatieapp Musical.ly en alle voormalige ‘musers’ naar TikTok’s platform migreerden.

De app is door The Verge benoemd tot de ‘vrolijke, spirituele opvolger van Vine’. TikTok geeft gebruikers de kans om hun speelse kant te laten zien en hun creativiteit de vrije loop te laten gaan. In tegenstelling tot sociale platforms als Instagram, gaat TikTok niet over het maken van een geïdealiseerde versie van jezelf. TikTok-gebruikers omhelzen hun dwaasheid, voeren gekke dansroutines uit met hun vrienden en nemen deel aan maffe, kortstondige trends. De bekendste makers van het platform komen eigenzinnig, herkenbaar en bovenal echt over.

Met meer dan 2 miljard downloads zijn er naar schatting 800 miljoen maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd. 40% daarvan is tussen de 16 en 24 jaar oud. Hoewel veel bedrijven het platform inmiddels gebruiken, is het voor een enkeling een kernonderdeel van hun contentmarketingstrategie. En dat is een vergissing, vooral als je een B2C-merk bent dat zich richt op Gen Z.

Video's kunnen tot 60 seconden lang zijn. Naast lip-syncing en dansjes, zie je op de app ook grapjes, choreografieën, DIY's ... voorbij komen. Je kan de app gebruiken zonder een profiel aangemaakt te hebben, maar als je filmpjes wilt 'liken', als je wilt reageren of als je een account wil volgen, moet je eerst inloggen.

Kort samengevat, wat maakt TikTok zo anders dan andere platformen? Content is heel kort (en daardoor heel makkelijk opneembaar), alles kan en mag en creativiteit mag de vrije loop gelaten worden. Daarnaast is het erg makkelijk om efficiënt de doelgroep te bereiken.


Marketing gone viral

TikTok’s extreem loyale en actieve gebruikers onderscheiden het van andere sociale netwerken. Ze openen de app gemiddeld acht keer per dag en browsen dan elke keer ongeveer vijf minuten – veel langere sessies dan op Snapchat of Instagram. Merken die TikTok serieus nemen, krijgen zo ongelooflijke resultaten.

De 15 seconden durende muziekclip in de campagne werd zelfs zo groot dat elf Cosmetics het als een volledige single heeft uitgebracht. DJ’s speelden het in clubs, het nummer werd opgepikt door een groot platenlabel en nu is er zelfs een officiële videoclip op Vevo. Dat is het soort viraliteit waar de meeste marketeers alleen maar van kunnen dromen – en dat werd allemaal mogelijk gemaakt dankzij TikTok’s uitzonderlijk betrokken community.Nog voordat elf Cosmetics viral ging met hun campagne, haalde de campagne van Lewis PR veel bekijks in 2017. In de twee weken voordat de scholen weer begonnen, werkten ze samen met de populairste en meest creatieve TikTokkers van de Benelux. Een unieke samenwerking die door het platform nog niet eerder was vertoond op wereldwijd niveau.


Wat de meeste merken verkeerd doen

Het is onmogelijk dat elf Cosmetics zulke ongelooflijke resultaten zou hebben gehaald als het zich niet aan de unieke eisen van het TikTok-platform had aangepast. Dat is het tegenovergestelde van wat veel marketeers doen met TikTok: ze hergebruiken materiaal van andere sociale platforms en verwachten dat het net zo goed presteert.

Gepolijste video’s van studiokwaliteit staan haaks op een platform dat wordt gedomineerd door clips van tieners die hun video's opnemen met hun smartphone. En dit is misschien wat marketeers bang maakt om zich aan TikTok te binden – de beproefde videostrategieën van Twitter, Facebook en Instagram doen het hier niet. Maar dit gebrek aan ‘TikTok-begrip’ biedt tegelijkertijd een kans voor merken die de tijd nemen om eerst het platform te begrijpen en vervolgens de inhoud te creëren.


Hoe je als merk kunt slagen op TikTok


Doe je onderzoek

Een mooi voorbeeld, wederom uit de Verenigde Staten, is The Washington Post. Zij hebben bewezen dat je, ook al ben je een 142-jarige krant, met vlag en wimpel kunt slagen. Allemaal dankzij de toegewijde inspanningen van Dave Jorgenson, de TikTok-maker van The Post.

Voordat hij video’s voor TikTok maakte, onderzocht Dave het platform en besprak hij zijn ideeën met zijn leidinggevenden. Zijn onderzoek leidde hem ertoe om in mockumentary-stijl te experimenteren met video’s over het leven in de newsroom. Allemaal in de stijl van het beroemde (mockumentary) programma The Office, omdat dit ook onder een jonge doelgroep een erg populaire serie is. Daarmee werden de TikTok’s direct herkenbaar voor Gen Z. Zijn harde werk heeft dan ook zijn vruchten afgeworpen. De Washington Post heeft sinds mei 2019 meer dan 630.000 TikTok-volgers verzameld.


Werk met een TikTok-influencer

Omdat TikTok prioriteit geeft aan authenticiteit, moeten merken vertrouwen opbouwen bij hun publiek op het platform. Een manier om dit te doen is door te werken met gevestigde TikTok-makers.

Zo werkte Chipotle samen met TikTok-maker @itssadowski om een sketch te maken met zijn personage ‘Mama Penny’. Dit personage heeft al flink wat views behaald op TikTok, waardoor de keuze vanuit Chipotle gauw was gemaakt. In de video raakt Mama Penny in paniek omdat ze niet weet hoe ze een burrito voor een vriendin moet maken. De oplossing? Bestel bij Chipotle en verberg het bewijsmateriaal. Het is misschien vergezocht – maar als de 284K+ views van de video een indicatie zijn, was deze een hit bij het publiek.


Duik in je statistieken

TikTok biedt gedetailleerde analyses voor elke gebruiker die overschakelt naar een pro-account. Het is gratis om te doen en vervolgens krijgt je toegang tot speciale tools voor het bijhouden van de TikTok-prestaties van jouw merk. Met deze tools kun je beoordelen wat goed werkt en wat je moet afstemmen om jouw publiek beter te betrekken. Neem daarom regelmatig de tijd om content te evalueren.


Op welke manier kan je als merk aanwezig zijn?


Eigen content

Deze is vrij evident. Kies iemand (of enkele personen) met een toffe uitstraling, best wat humor en misschien zelfs wat dansmoves. Daarna heb je enkel een smartphone en veel creativiteit nodig!


Product placement

De populairste Tiktokers hebben miljoenen volgers en hun content bereikt immens veel mensen. Het spreekt voor zich dat je door een samenwerking met een populaire content creator voor meer naamsbekendheid, sales ... kunt zorgen. Vaak is het ook een slimme zet om de promotie ook op andere sociale mediakanalen verder te zetten.


Een band met Generatie Z

TikTok explodeerde vorig jaar en het succes ervan geeft aan dat het niet snel zal verdwijnen. Het zeer betrokken gebruikersbestand van het platform is een ideaal publiek voor B2C-merken die zich richten op een jeugdige demografie. Een mooi voorbeeld dicht bij huis is Ajax. Sinds de oprichting van hun TikTok-account in september 2019 hebben ze meer dan een miljoen volgers weten te verzamelen. Via verschillende korte video’s nemen zij hun fanbase mee achter de schermen en bouwen zij verder aan hun online community.

Dus de conclusie van deze post: Als jouw merk dit jaar Gen Z – of een nog groter publiek – probeert te bereiken, is het tijd om jouw smartphone tevoorschijn te halen. De tijd TikTokt…Bronnen: Lewis & E-Commerce Germany