Waarom Coworken nu ook ontdekt wordt door de website van Elle // Blogberichten // ape
Dit zijn nog maar de meest voordehands liggende voordelen van Coworking

Waarom Coworken nu ook ontdekt wordt door de website van Elle

dinsdag 14 februari 2017

“House of ape wordt vernoemd op de website van Elle als één van de beste coworkingspots van Antwerpen!”

Ik verslik mij nét niet in mijn koffie, die inmiddels al koud is. Caroliene, ‘founding mother’ van ape, hyperactieve duizendpoot en onderneemster begint heftig te liken en sharen op Facebook.

Ik baan mij een weg door de “hotspots”-sectie van de Elle Website – het woord ‘plaats’ schijnt ten grave gedragen – en stoot op het artikel in kwestie.

House of ape prijkt tussen 6 andere coworking spots, allen met een interieur dat retro, hipster en instagram ademt. Dat ik het stiekem heel gezellig en charmant vind, zo’n hangende bloempot, of een sfeerlamp met een gebreid jasje, zal ik halsstarrig blijven ontkennen.

Coworking is in. En niet alleen voor Elle-lezeressen, millennials en hipsters. Veel freelancers en zelfstandigen zien de structuur en het gemeenschapsgevoel van een bedrijfsvloer als een absolute must. En dat is nét de core business van een co-working.

Maar ga je nu ook je zuurverdiende centen spenderen om 2 dagen per week in een co-working te gaan hangen terwijl je net zo goed thuis, vanuit je comfy bureaustoel of sofa kan zitten werken? Word je daar dan blijer van? En brengt dat ook iets op?

Pantoffelwerken

Thuis werken biedt comfort en is makkelijk, laten we het daar al over eens zijn. Je staat ’s morgens op, en gaat, al dan niet in je ondergoed en je berenpantoffels achter je laptop zitten en begint je dag. Utopia? Voor sommigen misschien. Thuis werken kan korte periodes van concentratie en productiviteit in de hand werken

De mens is echter een sociaal dier, en thuiswerkers missen natuurlijk de “goedemorgen” van hun collega’s, maken geen praatje aan het koffieapparaat en gaan vrijdag na het werk niets drinken met de andere mensen van hun eiland. Nét die concentratiekillers stellen je bloot aan nieuwe prikkels en ervaringen die jouw creativiteit en productiviteit op lange termijn bevorderen.

En wat als je een meeting met klant, opdrachtgever of investeerder wil houden? Kinderen naar de babysitter, vrouw naar verplichte yogales en wat met die drie honden en vijf katten?

Sharing coffee & conversation

Een coworkingplek is in essentie een groep onafhankelijke professionals die samen een kantoorruimte delen die alle faciliteiten biedt van een goed uitgeruste bedrijfsruimte.

In de huurprijs zit dan Wifi, printfaciliteiten, gratis koffie en vergadertijd.

Eén of enkele bureau’s huren in een coworking space is enorm voordelig voor de budgetbewuste ondernemers, waarvoor het niet opportuun is een eigen kantoorruimte te huren.

Daarnaast worden coworkingspaces, zoals House of ape gemanaged door een ‘Host’. Zij nemen planning en onderhoud van de ruimte voor hun rekening. Zo kan je je als ‘coworker’ ten volle focussen op je werk.

En dit zijn alleen maar de voor de hand liggende en tastbare voordelen van coworking. Coworking gaat namelijk veel verder dan dat. Door ondernemers, freelancers en professionals in dezelfde ruimte te laten werken wakker je conversatie aan. Mensen delen kennis, helpen elkaar en wegen ideeën af bij elkaar.

Je creëert als het ware een community rond jouw coworking waar mensen kunnen netwerken, elkaar bijstaan en tips & tricks met elkaar delen. En nét die alledaagse interactie tussen professionals, of ze nu in dezelfde sector werkzaam zijn of helemaal niet, is de grote kracht van een coworking.

Het toeval wil dat ik de afgelopen twee weken een de samenwerking in House Of ape van dichtbij heb meegemaakt. Het antwoord op de vraag of het al dan niet opbrengt voor de coworkers moet ik je, voorlopig nog, schuldig blijven. Maar ze worden er alleszins wel heel blij van.

Hendrik is onze nieuwe stagiair en vult zijn dagen met zijn portefeuille vergeten en zijn hoofd stoten aan de hangende lampen en bloempotten die onze gezellige coworkingsruimte rijk is. Kom hem en House of ape gerust een bezoekje brengen op de bovenste verdieping van de Grote Hondstraat 44.