Zeg vaarwel tegen keuzestress en hallo tegen I Tjing! // Blogberichten // ape
Zeg vaarwel tegen keuzestress en hallo tegen I Tjing!

Zeg vaarwel tegen keuzestress en hallo tegen I Tjing!

maandag 12 oktober 2020

Maak eens een babbeltje met het universum: over I Tjing


Een tijdje geleden ging het tijdens de lunch hier bij House of ape over astrologie. Of we al dan niet geloofden in sterrenbeelden, het lot, karma en nog andere zaken. Tom van Walking Bear had het over iets waar niemand ooit al van had gehoord: I Tjing.

Een succesvolle ondernemer die hij kent, gebruikt deze methode al heel zijn leven lang wanneer hij allesbepalende keuzes moet maken en even het noorden kwijt is.
Naast jeuk in het Engels kon ik mij bij I Tjing niets voorstellen, dus ging ik op onderzoek.


Over lijntjes, hexagrammen en yin & yang


I Tjing betekent letterlijk ‘Boek der Veranderingen’ en beschrijft een oud systeem van kosmologie en filosofie. Vanaf nu genoemd: het Orakel. De bedoeling is 6 keer 3 muntjes op te gooien en de resultaten te noteren in de vorm van 6 hele (yang) of onderbroken (yin) lijnen. Het bekomen hexagram vergelijk je dan met één van de 64 beschreven in het Boek. Het antwoord op je vraag of stelling vind je in de bijhorende tekst.

Door jouw situatie of vraag in gedachten te houden bij het opgooien van de muntjes, zet je je intentie en laat je het Orakel toe een antwoord te vormen. Je vertrouwt op het universum en de constante verandering die ze veroorzaakt. De I Tjing geeft je inzicht in je leven en helpt je om met de veranderingen in je leven om te gaan.


Hippie flippie of wetenschappelijk onderbouwd?


Het lijkt alsof het bekomen van de hexagrammen compleet random verloopt, maar volgens de I Tjing is het juist helemaal niet willekeurig en lopen de hexagrammen samen met wat je aan het orakel hebt gevraagd.

Er is geen wetenschappelijke verklaring over hoe het kan, maar ervaring en onderzoek wijzen duidelijk uit dat I Tjing in de praktijk ook echt werkt. Carl Gustav Jung (die ken je wel) bestudeerde de I Tjing en benoemde het samenvallen van schijnbaar niet-gerelateerde gebeurtenissen “synchroniciteit”. En dat al rond de jaren 1930!

Bij moeilijke levensvragen kan dit dus echt wel rust en inzicht bieden. We zeggen uiteraard niet dat je àl je beslissingen vanaf nu met I Tjing moet nemen, maar het kan maar helpen, right?


Alles verandert en niets blijft hetzelfde: verhuis ik naar Bali of blijf ik België?


Online vond ik deze gemakkelijke I Tjing Consultatie. Gemakkelijk als je een ontzettend dringende levensvraag hebt en geen Boek der Veranderingen in je achterzak hebt zitten! Ik heb 'm getest voor jullie en deel graag mijn bevindingen. Ik hield de volgende vraag in mijn hoofd: “pak ik mijn boeltje bijeen en verhuis ik naar Bali?”. 18 muntjes later kreeg ik dit als antwoord.


Loslaten.

Het zuidwesten heeft voordeel.
Zonder een situatie om naartoe te gaan,
brengt terugkeren voorspoed.
Als men nog wel ergens naar toe moet,
brengt het voorspoed dit vroeg in de ochtend te doen.

Het is goed om los te laten wat men aan het doen was, en terug te keren naar de normale situatie. Het is goed om partners en bondgenoten te hebben. Als er nog iets is dat gedaan moet worden, is het goed dat op korte termijn te doenHoe interpreteer ik mijn hexagram?


De I Tjing brengt je tot het juiste hexagram, jij brengt jezelf tot het juiste antwoord. Wat er staat is redelijk tot zeer duidelijk, hoe jij het interpreteert, is natuurlijk jouw zaak. Wat ik hieruit versta is dat het lijkt dat ik beter thuis blijf. Of nù naar Bali vertrekken, liefst vroeg in de ochtend.


Wat denken jullie dat het wilt zeggen? Thuisblijven of vertrekken? #letmeknow